En İyi İstatistik Programı Hangisi?

en iyi istatistik programı

En İyi İstatistik Programı Hangisi?

Teknolojik imkanların gelişmesi sayesinde, istatistiksel analiz uygulamalarımızı, bir yazılım programı aracılığı ile yapabiliyoruz.  SPSS, Minitab, SAS, R gibi program seçeneklerine sahibiz. Peki bunların arasından, en iyi istatistik programı hangisi?

İşte bu yazımızda bu sorunun üzerinde duracağız.

Ülkemizdeki araştırmacıların birçoğu istatistiğe gözlerini SPSS programı ile açtılar, onu kullandılar, sevdiler, benimsediler. Menülerindeki hoş görünüm herkesi cezbetti, cezbetmeye de devam ediyor.

SPSS programının kullanım kolaylığı ve göz alıcı görünümü, onun en popüler istatistik programı olmasını sağladı. Kuşkusuz araştırmacıların büyük bölümüne en iyi istatistik programı hangisidir sorusunu yöneltsek, SPSS cevabını alırız.

en iyi istatistik programı

Peki gerçekten SPSS en iyi istatistik programı mıdır?

Yaptığımız araştırmalara göre, hayır.  Çok daha iyileri var.

Elbette bu noktada bir programın iyi olmasının belli ölçütleri olmalı. Bunları kısaca şu şekilde gruplandırabiliriz:

  • Programın yapabildiği istatistiksel analiz sayısının fazla olması
  • Programa erişimin kolay olması (kolay indirebilme, basit kurulum)
  • Programın kullanım kolaylığına sahip olması
  • Programın (mümkünse) ücretsiz olması

İşte bu dört ölçüt, en iyi istatistik programını seçebilmemiz için bize yol gösterebilecek niteliktedir.

İSTMER ekibi olarak programları kapsamlıca incelediğimizde, bu ölçütleri sağlama bakımından SPSS’den çok daha iyi programların olduğunu gördük.

İlk olarak sözünü edeceğimiz program: R-Project. Kısaltılmış kullanımı ile R.

R, hiç şüphesiz istatistiksel analiz zenginliği bakımından en güçlü programlarında başında geliyor. Paket mantığı ile çalışabildiğimiz R programında yüzlerce paket mevcut ve bu paketlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Şu anki verilere göre R’de tam 18250 paket var. 18250… Bu sayı her geçen gün artıyor ve artmaya da devam edecek.

İSTMER olarak düzenlediğimiz yaklaşık iki sene önce düzenlediğimiz bir kurs etkinliğinde, R’de 14000 civarında paketin olduğundan bahsetmiştik. Bu sayının üzerine 4000’i aşkın yeni paket eklenmiş. Programın açık kaynak kodlu olması, içerisinde barınan analiz sayısının inanılmaz bir hızla artmasını sağlıyor.

R’de temel istatistiksel analizlerden tutun ileri regresyon analizlerine; yaşam analizlerinden yapısal eşitlik modellerine dek uzanan sayısız ayrı analiz olanağı var.

Şimdi SPSS’de yer alan menü sayılarını ve içerisinde bulunan toplam istatistiksel analiz adedini hesaplasak; 200’ü aşmayacağını rahatlıkla görürüz.

Terazinin bir yanına SPSS’yi, diğer yanına R’yi koyduğumuzda, analiz gücü açısından rekabetin söz konusu dahi olmadığını herkes görebilir.

R’nin en cezbedici yanlarından birisi de, tamamen ücretsiz ve kurulumunun çok kolay olması.

İtiraf etmeliyiz ki, SPSS programı birçok araştırmacı tarafından Crack, yani yasal olmayan, kırık versiyonları ile kullanılıyor. Hatta bazı güçlü dergiler, kullanılan programın legal olup olmadığını sınamak için SPSS’ye ait bir lisans numarası bile isteyebiliyor.

en iyi istatistik programı

R’de tüm bu sorunları aşıyoruz.

Yalnız, R kod tabanlı bir dil olduğu için araştırmacılar tarafından korkularak bakılıyor. Yani R’de analiz yapmak isterseniz, kod yazmak durumundasınız.

Ancak bu noktada da derin bir yanılgı var.

R’de kodları etkin bir şekilde yazdığınızda, sadece ama sadece bir kez kod yazmanız yeterli oluyor. Sonrasında yazdığınız kodlarda değiştireceğeniz tek şey, değişken isimlerinin değişmesidir.

Şimdi biraz da SAS programını inceleyelim.

SAS, yine SPSS’ye ve diğer yazılımlara kıyasla analiz açısından son derece kuvvetli bir program olarak karşımıza çıkıyor. SAS içerisinde Bayesci modeller, çok değişkenli ileri istatistiksel analizler dahi çok sayıda istatistiksel analiz seçeneği bulunuyor.

SAS programı da SPSS gibi ücretli ve SPSS gibi crack formatlarını bulmak biraz daha zor.

SAS’ın içerisindeki analiz seçeneklerinin zengin olması, lisanslı bir program olmasına rağmen kullanım açısından biz istatistikçileri hala cezbetmeye devam ediyor.

Yalnız kodlama biçimleri R’ye kıyasla bir tık daha zor.

SAS’ın kod yapısı, R kadar esnek değil ve hazır kodların kullanım şekilleri analizlere göre kısmen değişkenlik gösteriyor. Bu durumda SAS içerisinde yapılacak her analizin kodlaması için ciddi bir süre ayırmak gerekebiliyor. Bir de SAS’ın kod yapısı, R kadar esnek değil; bunu da olumsuz yanlarından biri olarak kaydedelim.

En iyisi istatistik programını bulmak için, şu ana kadar istatistik camiasındaki en güçlü iki program olan R ve SAS’ın üzerinde durduk.

Şimdi de biraz STATA programını inceleyelim.

STATA, kesinlikle en iyi istatistik programlarından birisi olmayı hak ediyor. Hem kod hem de menü tabanlı uygulama seçenekleri bizlere kullanım açısından çeşitlilik sunuyor.

STATA’nın analiz kabiliyeti, her anlamıyla menü tabanlı programlardan çok daha fazla. Programın hazırlayıcıları, STATA’nın sürekli güncellenmesi için de çaba gösteriyor.

Örneğin; STATA içerisinde Lasso regresyon analizi dediğimiz özel ve gelişmiş bir tekniğin modülü bulabiliyoruz. Ayrıca, STATA Journal isimli dergide programa yönelik yeni yeni eklentiler de modül halinde paylaşılabiliyor.

Özellikle panel veri analizi alanındaki çözümleri ile STATA göz alıcı niteliğini koruyor.

STATA da SAS gibi lisanslı; yani ücretli bir program. Yine de internet sayfalarında crack halini bulabilmemiz pek de zor değil. Analiz sayısı bakımından SAS ve R ile mukayese edilemeyecek durumda olsa da, güçlü çözümleri kendisinin iyi bir alternatif olmasını sağlıyor.

En iyi istatistik programı hangisine sorusuna cevabımız çok net: R.

Hem ücretsiz hem güçlü hem de kolay kuruluma sahip olan bir program olarak R’yi en iyi istatistik programı olarak seçiyoruz. Tabi farklı kaynaklar bu görüşün aksine alternatif yazılımları gösterebiliyorlar. Bunun çeşitli sebepleri var; alışkanlık, bilmemek, araştırmamak gibi onlarca faktör sayabiliriz.

en iyi istatistik programı hangisi

Bahsettiğimiz istatistik programlarının dışında farklı istatistik programları da bulunuyor. JMP, Jamovi, PSPP gibi gerek ticari gerek ücretsiz programları kullanabiliriz. Örneğin; Minitab da birçok açıdan istatistiksel analiz uygulama noktasında etkin çözümlere sahip.

Araştırmacıların çoğu için daha önce analiz yapmayı öğrendikleri istatistik programı, yani kendisi için en alışık olduğu program, en iyi istatistik programıdır.

İstatistiksel analizlere yeni başlayan taze araştırmacıların ücretsiz ve güçlü programlara doğru yelken açması, en akılcı çözümdür.