[lwptoc]
Koronavirüs her birimizin hayatında büyük ölçüde bir yer edindi. İstatistiksel analizin rolü de bu süreçte daha net anlaşılıyor. Bu süreçte hepimiz yeni tip virüsün meydana getirebileceği olumsuz sonuçları görüyor, okuyor, hatta bazen yakından gözlemliyoruz. Yeni karşılaştığımız bu hastalıktan kaçınmak için dünya genelinde her ülkede çok sayıda tedbir devreye konuluyor. Ülkemizde de durum pek farklı değil. Bazı günler yürürlüğe konulan sokağa çıkma yasakları, şehirler arası seyahat kısıtlamaları bu hastalıktan korunmak için geliştirilen başlıca tedbirler arasında yer alıyor.
Bizler de kendimizi korumak için ne tür tedbirler almamız gerektiğini araştırıyor ve bu tedbirleri kendi içimizde uyguluyoruz. Ayrıca bu korona illetinin ne zamana kadar süreceğini bilmek istiyoruz. İşte koronavirüs ile ilgili bütün bu konular hakkında daha fazla bilgi edinmek için hangi kaynakları inceliyoruz? Bu sorunun yanıtlarını IPSOS KMG firması tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları üzerinden istatistiksel bir bakış açısı ile değerlendirelim. Bu verilere dair istatistik analizi uygulamasını R Project yazılımı ile gerçekleştirdik. İstatistiksel hipotez testlerinden oran testlerini kullandık. Karşılaştırma sonuçlarında Bonferoni düzeltmesine başvurduk.
Araştırma verilerine göre kitleler koronavirüs ile ilgili haberlere;
aracılığı ile erişiliyor. Bu oranlar üzerinden gerçekleştirdiğimiz oran testleri sonucunda, bilgi edinme kaynaklarından sosyal medya ve televizyon tartışma programları oranları arasında; ayrıca basılı gazete ve radyo grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmiyor (p<0.05).
İstatistik analizi bulguları, halâ haber kaynakları arasında televizyon haberlerinin en üst sırada ve diğer haber kaynaklarına göre anlamlı ölçüde daha yüksek düzeyde bulunduğunu gösteriyor. Sosyal medya üzerinden koronavirüs haberlerini takip edenlerin sayısı hiç de az değil. Çok net şekilde radyo ve basılı gazete kaynaklarının bu hastalık ile ilgili haber edinme kaynakları arasında anlamlı ölçüde en düşük düzeye sahip olduğunu görüyoruz. Tartışma programları koronavirüs haberlerine erişim konusunda sosyal medyanın gerisinde kalmış. Her şeye rağmen Televizyon kanalları bu zorlu süreçte başlıca bilgi kaynağımız. İstatistiksel analiz bulguları bu olguları çok net şekilde ortaya koyuyor.
[lwptoc]